Småmuren
Småmurens Samfällighetsförening

Allmän information om regler för byggande m.m. (2019-08-21)



Allmän information och ordningsregler (2018-11-26

 


Frågor och Svar

Vad betyder det att vara medlem i Småmurens samfällighetsförening?

När du köpt en fastighet i vår samfällighet så följer en rad lagstadgade förpliktelser med på köpet som inte går att välja bort. Vi har ett anläggningsbeslut, vi har ett reglerat föreningsmöte varje år och en styrelse som handhar löpande ärenden. Tillsammans äger vi stora gemensamma ekonomiska världen som vi ska förvalta på bästa sätt. Det finns en lag om samfällighetsföreningar, Lag 1973:1150) om förvaltning av samfälligheter.

Vad är ett anläggningsbeslut?

Anläggningsbeslutet innehåller omfattande beskrivningar inom vilka områden samfälligheten skall sköta. T.ex. anläggningar som vatten och avlopp, vägar och stigar, båthamn, parkmark, boll- och tennisplan mm. Aktuellt anläggningsbeslut är från 1997-09-26 och 2001-03-28

Vilken avgift skall jag betala när jag förvärvat en fastighet eller bytt från fritidsboende till permanentboende eller tvärtom?


Enligt anläggningsbeslutet1997-09-26 gäller:

”Permanent boende är den, som före den 1 november året innan låtit mantalsskriva sig på sin fastighet inom fritidsområdet Småmuren-Säljemar. Även om försäljningen avser en fastighet med förändring till fritidsboende skall det högre andelstalet gälla hela det påföljande året. Den bestämmelsen gäller också familjemedlemmar alternativt inneboende, vilka disponerar fastigheten.

Fastighet ägd av juridiska personer hänförs alltid till enhet för fast boende.

Om den som bebor fastigheten till övervägande del av året bor på fastigheten och det är uppenbart att det är ett sätt att dra sig undan det kollektiva ansvaret för kostnadsfördelningen, kan styrelsen besluta om vilket av andelstalen permanent alternativt fritidsboende,  som vid debiteringen skall gälla för fastigheten.”

Allmän information och ordningsregler

Det finns en sammanställning som alla nya fastighetsägare i samfälligheten får. Den finns även på hemsidan Där finns en hel del nyttig information som rör samfälligheten och dig som ägare av en fastighet i samfälligheten.

Är samfälligheten med i grannsamverkan?

Ja, Målet för grannsamverkan är att minska brottsligheten och öka tryggheten genom ett socialt nätverk där boende samarbetar, stödjer och hjälper varandra. Håll uppsikt över ”främmande” personer. Kontakta polisen, grannarna eller en av grannsamverkans kontaktpersoner om du misstänker någon brottslighet. Meddela grannar och/eller kontaktman om du är bortrest mer än en vecka. Vi har även ett frivilligt system där medlemmarna går vakt under natten en del av året enligt ett schema.

När infaller Föreningsstämman för samfälligheten?

Någon gång under juni månad. Information, kallelse och bokslutsunderlag inklusive debiteringslängd kommer via post till medlemmarnas senast 10 dagar före stämman.

Vilka får gå på Föreningsstämman?

Beslutande organ för samfälligheten är Föreningsstämman. Alla fastighetsägare inom samfälligheten har tillträde och formell rätt att besluta om samfällighetens verksamhet inom ramen för anläggningsbeslutet. Endast en röst per fastighet.

Om jag vill lämna förslag till årsmötet hur gör jag då?

Före den första maj varje år kan du lämna in en så kallad motion till samfällighetens styrelse. Motionen ska innehålla din fråga eller synpunkt och ha en attsats med en mening om det du vill att årsstämman ska besluta om. Styrelsen behandlar din motion och lämnar ett utlåtande till Föreningsstämman där man bifaller eller avslår motionen. Både motionen och utlåtandet utsändes tillsammans med kallelsen och övriga handlingar till årsmötet.. Föreningsstämman fattar sen beslut. Frågor som inte har beretts i förväg kan inte tas upp på Föreningsstämman för beslut.

Vad gör samfällighetens styrelse?

Styrelsen väljs av samfällighetens medlemmar vid samfällighetens årliga föreningsstämma. Några av styrelsens viktigaste uppgifter är att tillse att våra anläggningar hålls i gott trim och att ansvara för att våra ekonomiska åtagande sköts på ett tillfredställande sätt. Styrelsen har också att genomföra de verksamheter som föreningsstämman har beslutat och har då också mandat att teckna avtal om inköp och entreprenader för att genomföra de beslutade verksamheterna.

Var går gränsen mellan mitt ansvar som fastighetsägare och samfällighetens ansvar för vatten och avlopp?

Samfälligheten ansvarar för vatten och avlopp fram till tomtgräns för respektive fastighet. Innanför denna gräns är det respektive fastighetsägares ansvar att sköta om funktionen och underhållet. För vatten och avlopp finns vid varje fastighet avstängningsventiler. Du som fastighetsägare är skyldig att ta reda på var ventilerna finns, så att du kan stänga av tillförseln av vatten och vacuum vid eventuell skada på anläggningen i din egen fastighet.

Hur gör samfälligheten för att sköta sin del av underhållet för vatten och avlopp?

För att samfälligheten ska kunna sköta underhållet av våra gemensamma anläggningar har samfälligheten full tillgänglighet till anläggningarna i alla dess delar. Det innebär att du som fastighetsägare är skyldig att ge tillträde till de anläggningar som finns i marken på din egen fastighet. De får inte blockeras av byggnation eller annat av fastighetsägaren och måste göras tillgängliga på anmodan.

Vad gäller för biltrafik
i området?

På samfällighetens alla vägar gäller högsta hastighet 30 kilometer i timmen. Tyvärr följer inte alla detta och därför har styrelsen tagit beslut att ha farthinder på vissa delar av vägnätet.

Får jag vattna hur mycket jag vill på min tomt?

Samfälligheten har en hög förbrukning av vatten. Allt vatten samfällighetens boende förbrukar såväl inomhus som utomhus är dricksvatten. Eftersom det ibland är ont om vatten uppmanar styrelsen att vara sparsamma med vattnet. Vattna inte gräsmattan. Den klarar torka.

Vad gör jag av grenar och ris?

Om du inte har plats eller vill ha en egen kompost på din tomt finns möjlighet att slänga allt på kasen på parkeringen vid båtplan 14 dagar före städdagarna under våren och hösten samt före sista april

Vad får man spola ned i toaletten?

Endast kiss och avföring samt toalettpapper. Annars stor risk för stopp i vakuumsystemet.

Vad betyder gemensam städdag?

Samfälligheten ansvarar för gemensamma ytor och anläggningar som gräsytor, gångvägar, lekredskap etc. Vi kan hålla kostnader nere genom eget arbete på våra gemensamma ytor när vi har våra städ och arbetsdagar. Det är inget avancerat arbete som utförs utan kan gälla gallring och röjning, reparera och måla olika gemensamma anläggningar, snygga till i området etc. De gemensamma städdagarna infaller en lördag varje vår och höst och information kommer ut på hemsidan och via mejl i förväg. Detta är mycket trevliga dagar då vi arbetar, samfälligheten bjuder på fika och korv. Det är en del i den sociala samvaron som får vårt område att fungera på ett bra sätt.

Vem klipper gräset på de gemensamma ytorna?

Det görs av frivilliga fastighetsägare i en speciell gräsklippargrupp inom styrelsen. Intresserade övriga medlemmar som vill hjälpa till kan kontakta någon i styrelsen.

Jag har ett träd som står utanför min tomt som skuggar. Får jag ta ner det?

Nej, boende i vår samfällighet har inte rätt att vidta åtgärder på träd, annat än på den egna tomten. All mark utanför den egna tomten tillhör samfällighetens gemensamma samfällighet.

Kontakt tas med styrelsen som beslutar om det är ok at ta ned trädet.

Om barn gör sig illa i någon av samfällighetens lekplatsanläggningar vad gäller då?

Du som har ansvar för barnet har skyldighet att tillse att barnet leker på ett säkert sätt. Det ansvaret kan inte överlåtas på någon annan. Samfällighetens lekplatser är offentliga utrymmen. Vem som vill kan nyttja våra lekplatser och lekredskap. Samfällighetens lekplatser är utformade enligt dagens normer och godkända av Svensk Lekplatskontroll.