Lite historik om vår samfällighetsförening, Småmurens samfällighetsförening
Av Anders Sandin, Augusti 2017
(Mer om Småmuren och bakgrund – se även Ingemar Svensks skrivelse nedan om Iggön Säljemar)
1960 - 1970 - tal
Det område som vi i dag äger heter Småmuren 1:2 – 1:5 och Säljemar 2:9. Området förvärvade vi av HSB i slutet av 1970 talet för 1 miljon av Gävle kommun. Området är av stroleken cirka 80,6 ha. Gävle kommun hade under 1960 talet förvärvat marken från John Grönberg (han bodde i det sista huset på höger sida efter ”Bullerbyn” mot vårt område) för 60 tkr. Innan kommunen sålde marken gjordes en stor avverkning.
1977
HSB började att projektera området 1977 enligt exploateringsavtal daterat 1977-09-12. Som entreprenör anlitade HSB John Nordqvist AB. Det var en hel del problem i samband med markarbetena. Mycket eländig terräng med sten och berg. Under 1980 började tomterna avyttras. Till varje tomtgräns fanns framdraget vatten, avlopp, vakuum samt el.
1983
Det första styrelsemötet ägde rum den 13 oktober 1983 på HSB:s kontor, som då låg på Brunnsgatan, då en interimsstyrelse hade bildats.
Det första anläggningsbeslutet är från 16 september 1983.
1983
Vid styrelsemötet den 11 november 1983 informerade HSB:s chef att boende på Skäret överklagat anläggningsbeslutet. Ärendet gick upp till Hovrätten. Tyvärr fick de rätt och deras andel av vägkostnaden blev lägre.
1987
Samfällighetens första årsstämma hölls den 11 maj 1987 i Sparbankens samlingslokal på Ruddammsgatan i Gävle.
1988
1988 förvärvas området Småmuren 1:2 - 1:5, 29 ha, för 100 kronor av HSB. För området Småmuren 1:2 (Skäret) finns ett arrendekontrakt som är daterat 1961 och gäller 50 år. Arrendet utgör 100 kronor per år.
Nuvarande städområden fastställdes strax därefter.
Enligt avtalet med kommunen skulle HSB plantera in 1000 laxöringar i havet vilket gjordes 1988.
1992
Under 1992 började diskussionen om att ha en samlingsplats vid nuvarande dansbana som sedermera byggdes av intresserade och duktiga medlemmar.
Fram till 1992 diskuterades frågan om vägbelysning till och från. Detta var en mycket kontroversiell fråga. Den delade medlemmarna i ungefär två lika stora läger för och emot. Trots många turer och flera överklaganden så invigdes vägbelysningen den 30 augusti 2003 klockan 21.20. Alltså över 10 år efter att frågan togs upp första gången. Kostnaden för investeringen gick på 119 tkr. Många medlemmar deltog i arbetet.
1993
1993 diskuterades om utökad byggrätt. Enligt de regler som gällde vid byggande var 80 + 20 kvm. Efter något år så kom beslutet som var positivt från kommunen. Detta innebär att 20 % av tomtarealen får bebyggas.
1995
1995 diskuterades frågan om andelstalen var rättvis med tanke på att vissa var permanentboende och andra fritidsboende. Frågan togs upp med lantmätaren som senare kallade till sammanträde. Även här rådde många diskussioner vad som var rättvist. Till slut kom ett beslut 1997-09-26 som inte överklagades.
1996
1996 diskuterades om man inte kunde skilja flytande vätska från tanken med toalettavfallet till infiltrationssystemet. 2001 var detta system i gång. Detta har samfälligheten och dess medlemmar sparat många tusenlappar under åren genom att antalet tömningar av toalettavfallet minskat.
Under 1996 konstaterades vidare att samfälligheten inte ägde marken Säljemar 2:9, 44 ha, som avser marken runt berget och hamnområdet och ytterligare mark. Efter förhandling förvärvades denna mark för 164 tkr från HSB.
1997
Beslut om andelstal (se vidare år 1995).
Oktober 1997 hölls huvudförhandling om rensning av Iggökanal så att mindre båtar och kanoter kunde passera under bron efter Iggövägen. Tidigare hade en ideell förening bildats vilken samfälligheten var medlem i. Vi vann i Vattendomstolen men ärendet överklagades med hänvisning till att det fanns några smådjur där som är viktiga för miljön. Tyvärr så gick överdomstolen på denna linje så det blev ingen muddring. Nu står vattnet stilla och luktar illa.
1998
1998 var frågan uppe i styrelsen om samfälligheten skulle skaffa en bom med lås till hamnen. Detta blev verklighet 2016 bl. a. med anledning av båtstölder under året.
1999
1999 satte föreningen upp tre belysningsstolpar på Iggövägen mellan våra infarter.
2000
Vår bastu blev klar 2000.
2001
Nytt system för Infiltration i bruk (se vidare år 1996)
År 2000 påbörjades arbetet med den nya piren vid bastun och strandpromenaden och som avslutades 2001.
Lyskvällar den sista helgen i augusti startade 2002 med bl.a. kolbullar.
2003
Vägbelysningen invigs (se vidare år 1992).
2006
Under 2006 var vi tvungna att göra en stor renovering av vattenpumphuset till en kostnad av 640 tkr. Vi fick ett lån av HSB som återbetalades under en treårs period.
2007
En storm rasade i vårt område 2007 och många träd föll ned. Vi anlitade Mellanskog för att ta reda på detta och samtidigt göra en gallring.
2016
Bom installeras för Båtvägen till Hamnen (se vidare år 1998).
Vår senaste investering är grillkåtan vid hamnen som tillkom 2016.
Grannsamverkansarbetet startar.
Augusti 2017/Anders Sandin
Historik om Iggön och Småmuren skriven av Ingemar Svensk, datum YYYY-MM-DD
Jag har blivit ombedd att skriva lite om Iggön Säljemar och föreningen på vår hemsida och det gör jag gärna ur mitt perspektiv som f.d. ordförande i föreningen samt allmänt intresserad av Iggöns historia.
Vi börjar med hur det såg ut här för ca 500 år sedan f kr. En enorm tanke är att vattenytan var ca 17 m högre vid den tiden, långt över våra trätoppar. Inte undra på att vikingarna begravde sina döda högt upp på Furnäsberget. Iggön var delad i två delar, Storön samt Västerön, med ett vadställe ca 50 m upp efter byvägen.
Iggön finns nämnd i skrifterna på 1500 talet när ”RikNils” söner köpte Iggön. Rik Nils var en mindre trevlig person som levde av att plundra fartyg som förliste utanför Iggön. Det finns en sägen som som säger att han grävt ner en skatt på ön.
Det finns mer att läsa på hemsidan http://www.hillehembygd.se/ om Iggöns historia.
Namnet Iggön kommer troligen av att det växer Idegran på ön gamla namn för Igon
eller Iggan.
Det har även förekommit gruvbrytning på Iggöhällan.
Min första kontakt med Iggön kom på mitten av femtiotalet då min far arrenderade en tomt på Småmuren av John Grönberg och byggde en mindre stuga där.
Då fanns fungerande jordbruk på ön och jag minns att korna gick lösa i skogen. Jag har suttit på en stor sten en hel dag p.g.a. att en ko-skock inte behagade gå hem. Man kan se rester av de inägor där man bärgade hö åt korna bl.a. strax före första infarten till Småmuren samt där Eriksson bor. Där fanns även en gammal lada på den tiden. Det fanns en affär på Ön där vi med båt åkte genom sundet och handlade. Det rökte hos alla fiskare och man åt varm böckling hos Sandbergs och Öhlunds bl.a.
Ljudet från kulmotorerna kommer man alltid att minnas.
I sundet mellan Iggön och Säljemar fanns massor med fisk och jag minns att gäddorna var stora och for ut från vassruggarna med stora plask. Mjärdarna var så fulla att man inte orkade lyfta upp dessa.
Där vår förening håller hus var bara urskog förutom Norrtorpsvägen, Skäret samt Åsundsharen.
I slutet av 1970 talet köpte Gävle kommun området av John Grönberg och planerna på ett fritidsområde tog fart. HSB med Sven Skytt i spetsen köpte området i sin tur av Kommunen och började exploateringen av området. John Nordqvist fick i uppdrag att utföra vägar bollplan hamn m.m.
Det var mycket som blev fel från början. Marken var mycket svårarbetad med sten och berg. Hamnen blev för grund och det gjorde att arbetet fördyrades kraftigt. Funktionen i toalettsystemet var dåligt och kostsamt att åtgärda och vi som användare hade svårt att kontrollera kostnaderna.
Föreningen bildades och vi tog över driften av anläggningen. Ett av problemen var att vi behövde tömma tankarna mycket ofta och detta var en av orsakerna till kostnadsökningarna. Lennart Malm kom på att man kunde koppla ihop gråvattentankarna m ed svartvattnet och därmed infiltrera vattnet från toaletter m.m. Efter många möten med kommunen godkändes anläggningen och därmed blev anläggningen mer kostnadseffektiv. Nu behövde vi inte köra vatten till Gävle.
Vi har varit ofta förekommande i olika rättstvister bl.a. andelstalen i föreningen har varit föremål för detta. Vi försökte uppnå rättvisa mellan åretruntboende samt fritidsboende med olika andelstal av kostnaderna. Det är en av anledningen till att vi har så många olika andelstal. Det blev inte så mycket bättre av att vi i styrelsen ville anlägga belysning runt området. Det överklagades och det blev två läger ett som ville ha belysning och ett som inte ville. Det gjorde att dåvarande Rådmannen Hilding Fröberg var här på syn tillsammans med sina domare. Domen som kom gjorde att vi fick ytterligare andelstal och belysning. Jag tror inte att någon idag är motståndare till belysningen speciellt inte som jag sett att det finns nya armaturer i lamporna vid hamnen.
En annan rättstvist som inte är vår förenings men mycket betydelsefull är muddringen av sundet mellan Iggön och Säljemar. Vi hade faktiskt en vattendom att påbörja arbetet och ett löfte ifrån Vägverket om en ny bro. Tyvärr för området kom den nya Miljöbalken och beslutet överklagades och där fick vi tyvärr inte muddra kanalen. Jag tror vi har förlorat stora värden bl.a. fisket eftersom området kommer att bli torrlagt inom några få år.
Nu måste man åka runt hela Iggön för att ta sig till andra sidan ön och det kan inte vara bra för miljön.
Jag bara hoppas att man någon gång kan få uppleva att åka genom sundet med båt som förr.
Beträffande föreningens verksamhet under åren kan man bara tacka alla duktiga medlemmar som arbetat med alla projekt, timrade vindskydd, bastun, naturstigen m.m. Den utökade byggrätten som medgav att man fick bygga större hus än 80 m2 än som den ursprungliga planen bara medgav. Det har gjort att alla har möjlighet att bygga ut för att ge möjligheten få förmånen att bo på denna vackra plats.
En annan positiv sak är att det hänt mycket det senaste åren; tennis och fotbollsplan, dansbanan grillplatser m.m. är upprustade. Jag tycker även att driften på vatten/toalettanläggningen har blivit betydligt stabilare och det är mycket Dickie Forsmarks förtjänst.
Föreningen kommer att fortsätta att utvecklas och området bli ännu bättre om medlemmarna engagerar sig, väcker förslag, diskuterar med styrelsen. Tyvärr används inte detta forum/hemsidan på ett sätt som motsvarar kraven i ”2000 talets” tidevarv, det vore naturligt att meddela t.ex. vad styrelsen diskuterar. Det skulle bli ett större engagemang från medlemmarna att föra föreningen framåt i utvecklingen.
//Ingemar Svensk